В останнє десятиліття в Україні набула значних обертів тенденція тотального вирубування захисних лісових насаджень. Безоглядно і безкарно винищуються сотні, а то й тисячі кілометрів лісосмуг. Особливо складна ситуація складається у південних регіонах країни, де на польові, прибережні та придорожні лісосмуги припадає більше половини місцевих «зелених легенів». Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища регулярно фіксуються факти незаконних порубок дерев в полезахисних лісових насадженнях і на території Миколаївської області.
Як відомо, полезахисні лісові смуги та захисні лісові насадження виконують переважно природоохоронні функції. Основним їх завданням є захист ґрунту, доріг, населених пунктів та ін. від засухи, вітру, ерозії, тощо, а також поліпшення кліматичних та гідрогеологічних умов місцевості. Захисні смуги лісів вздовж доріг та залізниць мають забезпечувати надійне збереження доріг і безпеку руху. Там, де лісосмуги безкарно вирубуються, панує, наприклад, вітрова ерозія: вітри зносять висохлий родючий шар ґрунту, спричиняючи пилові бурі. А на місці вивітреного чорнозему лишається гола порода. Щороку Україна втрачає 10-12 мільйонів тонн зерна через ерозію ґрунтів.
Тому шкода від неконтрольованих рубок захисних насаджень є колосальною щодо завданих збитків для навколишнього природного середовища.
Державною екологічною інспекцією у Миколаївській області відповідно до отриманих повноважень здійснюється державний контроль за охороною, захистом, використанням та відтворенням лісів шляхом проведення систематичних перевірок лісових масивів, а також лісосмуг, які примикають до населених пунктів, автодоріг, залізниць, вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об'єктів, гідротехнічних споруд тощо.
У разі виявлення фактів знищення або пошкодження лісових культур, полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень, а також незаконної порубки, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка винні особи притягуються до адміністративної відповідальності, передбаченої статтею 651 «Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень» Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 35 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу»  розраховується шкода заподіяна державі за самовільну порубку дерев.
Якщо особи, які здійснювали незаконні порубки лісосмуг, не встановлені, матеріали направляються до ГУ Національної поліції України в Миколаївській області для їх встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності.
Так, протягом 2018 року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Миколаївської області за фактами незаконних порубок дерев в полезахисних лісових смугах до адміністративної відповідальності притягнуто 49 осіб, на яких накладено штрафів на загальну суму 7,123 тис. грн. Розмір шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, склав 2134,9 тис. грн., з них шкода, заподіяна невстановленими особами, обрахована в сумі 1721,7 тис. грн. Пред’явлено  59 претензійно - позовних матеріалів на суму 424,7 тис. грн., стягнуто з урахуванням раніше пред’явлених 56,2 тис. грн. До правоохоронних органів скеровано 8 матеріалів, відкрито 7 кримінальних проваджень.
В поточному році лише за перші 2 місяці Держекоінспекцією у Миколаївській області за ознаками статті 651 «Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень» КУпАП до адміністративної відповідальності притягнуто 16 осіб, нараховано стягнень в розмірі 4,08 тис. грн. Розраховано шкоду на загальну суму 103,2 тис. грн., в т. ч. шкода заподіяна невстановленими особами склала 21,6 тис. грн. Пред’явлено  16 претензійно - позовних матеріалів на суму 53,6 тис.грн., стягнуто з урахуванням раніше пред’явлених 35,6 тис. грн.
Необхідно відмітити, що кримінальна відповідальність за незаконну порубку лісу (ст. 246 Кримінального кодексу України) настає у випадках, коли остання здійснювалася з порушенням нормативних актів, які регулюють порядок порубки дерев і чагарників, у лісах, захисних та інших лісових насадженнях (якщо при цьому заподіяно істотну шкоду ), або в заповідниках чи на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах. Істотною відповідно ст. 246 ККУ вважається така шкода, яка у дві тисячі і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (34 тис. грн.), або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.
Однією із причин ситуації, що склалася з вирубкою лісосмуг, є відсутність законних власників, оскільки в процесі реформування земельних відносин полезахисні лісосмуги не були передані у власність колективним сільськогосподарським підприємствам та залишилися безхазяйними. На сьогоднішній день в Україні нарешті зроблено кроки з метою законодавчого врегулювання цієї проблеми. Так, з 1 січня 2019 року набрав чинності Закон України № 2498-VIII, прийнятий Парламентом 10 липня 2018р., що вирішує питання колективної власності на землю. Зокрема, лісосмуги віднесено до земель сільськогосподарського призначення і врегульовано їх передачу в оренду, з обов’язковим включенням до договору оренди землі умов щодо утримання та збереження таких смуг і забезпечення виконання ними функцій агролісотехнічної меліорації. Об’єднані територіальноі громади можуть створювати комунальні підприємства і закріпляти лісосмуги в постійне користування. Це дозволить зберегти лісосмуги від знищення.
Важливим кроком до вирішення ситуації з вирубуванням лісосмуг має бути також свідоме ставлення мешканців Миколаївщини до екологічної ситуації, до збереження земель і лісів. Купуючи дрова для опалення помешкань, будівель, теплиць чи замислюються люди звідки дрова? Отож, давайте, починати вирішувати проблему власним прикладом, демонструючи активну громадянську позицію, не закривати очі на факти незаконної вирубки лісонасаджень. Тільки так ми зможемо змінити ситуацію на краще і зберегти природу рідного краю!

Посилання